2

Verliefdheid

Verliefd zijn, heerlijk en soms best ingrijpend. Van kleuter tot puber en jongvolwassene. Overduidelijk gelukkig zijn, stralen, er bestaat niets anders meer in de wereld … Ongelukkig zijn, onbeantwoorde liefdes … Het hoort erbij en hoe ga je er als ouder mee om?

Schattige kleuters
Kleuters kunnen iemand wel héél graag zien of kijken erg op naar mensen in hun omgeving en vertalen dat als ‘ik ben verliefd’, op de juf, op een vriendinnetje, op mama of papa … Geniet van de ontwapenende verhalen. Ook jonge kinderen worden graag met respect behandeld. Laat hen dus genieten van die fijne gevoelens, veeg ze niet van tafel. En noem hen ook niet 'schattig' of plaag hen er niet mee.
Jonge kinderen zijn nog niet zo erg beïnvloed door maatschappelijke ideeën hoe een koppel er hoort uit te zien. Zo kunnen ze oprecht verliefd zijn op hun juf of meester, of op een vriendje of vriendinnetje van hetzelfde geslacht. Dat zegt niks over hun latere seksuele oriëntatie.

Verliefd in de lagere school
Neem de verliefdheid ernstig. Ook op deze leeftijd kan het gevoel best al heftig zijn! Verliefdheid is een deel van hun seksuele ontwikkeling. Het draait nog niet over de lichamelijke uitingen, maar wel over gevoelens als graag zien, zorgen voor. Laat ruimte voor je kind om erover te praten. Luisteren en de boodschap geven dat verliefdheid er mag zijn, kan een basis leggen voor latere ontdekkingstochten doorheen relaties. En meteen weet je kind dat het ook bij jou terecht kan. Want deze eerste verliefdheid en het einde ervan is een oefening in grenzen stellen, omgaan met gevoelens van afwijzing en teleurstelling.

Goede voorbeeld geven
Open praten over relaties, respect tonen voor je partner, respect voor je eigen grenzen … Naast alle goedbedoelde adviezen is hoe we het leven als ouder ‘voorleven’ van groot belang! Sta even stil hoe jij praat over ouders die uit elkaar gaan of na een scheiding een nieuwe relatie beginnen, over holebi koppels, over koppels van gemengde afkomst ... Dat bepaalt voor een groot deel de manier waarop jouw kind zijn of haar mening zal vormen.

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.