2

TIP 9 Moeilijke eters

 

 

Wat als je peuter of kleuter plots minder eetlust heeft of bepaalde gerechten niet meer lust. Als ouder ben je dan natuurlijk ongerust over de gezondheid van je kind, en over de groei. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind toch meer eet?

Ligt het aan de leeftijd?

Het gedrag van je kind heeft vaak met de leeftijd te maken. Peuters en kleuters ontdekken immers dat ze een eigen persoontje zijn en dat ze met hun gedrag controle over hun omgeving kunnen krijgen. Door niet te willen eten of niks te lusten, lokken ze reactie uit. Eten is eigenlijk één van die dingen waarmee kinderen hun ouders grijze haren kunnen bezorgen. We zijn immers bezorgd over hun gezondheid en willen dan ook dat onze kinderen voldoende eten. Maar het hoeft niet alleen de leeftijd te zijn. Soms zijn er ook andere redenen waarom een kind niet graag eet: veranderingen binnen het gezin of de omgeving (een broertje of zusje bij, een verhuis, een scheiding …). Ga eerst en vooral na of het gedrag van je kind zich overal stelt of niet. Eet het bijvoorbeeld in de opvang of op school ook weinig? Of bij de grootouders?

Hoe aanpakken?

Zo min mogelijk aandacht geven aan het gedrag is waarschijnlijk de beste oplossing. Hoeveel een kind eet, is maar een onderdeel van de maaltijden. De sfeer aan tafel is belangrijker dan hoeveel een kind eet. Als het gezellig is, zal het er graag bij willen zijn. Door veel aandacht te schenken aan niet willen eten, worden maaltijden eerder een strijd dan een moment van gezellig samenzijn. Je kind een compliment geven voor de momenten dat het wel flink eet, is wel een goed idee. Het gedrag negeren, zal het misschien tijdelijk nog erger maken maar de aanhouder wint! Ook een duidelijke dagindeling waarbij meestal op min of meer dezelfde tijden gegeten wordt, kan helpen. En uiteraard kun je best de maaltijden niet vervangen door tussendoortjes. Kinderen kunnen eigenlijk ook heel goed inschatten hoeveel voeding ze nodig hebben en dat is vaak een pak minder dan wij volwassenen denken. Als ouder beslis je wat er op tafel komt, je kind beslist hoeveel het eet. Je kunt de maaltijd starten met een klein bordje waarna het altijd nog mag bijvragen. Vorm ook één team met je partner. Spreek op voorhand af welke aanpak jullie willen hanteren en probeer er jullie allebei aan te houden. Dat schept duidelijkheid voor je kind.

Nieuwe dingen leren eten

Nieuwe dingen leren eten is niet eenvoudig. Je kunt je kind telkens een klein beetje laten proeven. Ook een hapje maar even in de mond houden is toch al een klein compliment waard. Zo leert het al verschillende structuren van voedsel kennen en stilaan aan andere smaken wennen. Je kunt ook zeggen dat je begrijpt dat andere dingen veel lekkerder zijn, maar dat je toch verlangt dat het eventjes proeft en niks anders in de plaats krijgt. Zo krijgt je kind begrip voor zijn emoties en krijgt het toch grenzen mee zonder dat er al te veel aandacht aan het gedrag wordt geschonken.

Verleiden

Soms moet je kinderen een beetje verleiden om nieuwe dingen te leren, want dat kan best wel eng zijn. Zo kun je je kind wat ruimte geven om dingen uit te proberen. Kan het misschien eens meehelpen met koken? Ook mogen prakken af en toe, dingen met de vingers mogen vastpakken motiveert kinderen. Nieuwe dingen op tafel ontdekken doe je immers niet alleen met je mond maar ook met je ogen, je handen, je neus … Een eigen bestek aangepast aan de leeftijd waarmee je kind zelf kan snijden, kan hem een gevoel van zelfstandigheid en controle geven. Je kunt hem ook eens laten experimenteren met een speelgoedserviesje en wat groentjes bijvoorbeeld. Kortom, laat je creativiteit spreken …

Zelfvertrouwen

Het vraagt wel wat geduld omdat dingen op die manier soms wat trager gaan, of dat je kind er een puinhoop van maakt. Maar het is net door die ruimte dat hij zelfvertrouwen krijgt om dingen zelf te doen. Het feit dat er af en toe iets lukt, bevestigt hem en zo wordt hij ‘groot’. Tegelijkertijd kun je ook best niet té veel ruimte geven door toe te geven. Een kind heeft namelijk ook grenzen nodig. Die grenzen geven duidelijkheid en een veilig en geborgen gevoel. En het voorbeeld van volwassenen doet ook veel: als jullie met smaak genieten van je eten, de kok van dienst een complimentje geven, genieten van het samenzijn, zal dat voor je kind waarschijnlijk de beste motivatie zijn om erbij te willen horen en mee te willen doen.

Meer weten?
Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.